Rubínová čokoláda, je zbarvena do červena a to proto, že se vyrábí z červených kakaových bobů, které pochází z Pobřeží slonoviny, Ekvádoru a Brazílie. Svou červenou až růžovou barvu získává díky výrobnímu postupu, který je výsledkem třináct let trvajícího výzkumu, na kterém se podíleli i vědci z Jacob University v Německých Brémách.
Produkt byl testován ve Velké Británií, USA, Číně a Japonsku, prostřednictvím nezávislého výzkumu spotřebitelů. Velmi dobrá reakce byla v Číně, což je pro čokoládu zcela neobvyklé.
Do běžného prodeje se tato novinka dostane zhruba za rok. Barry Callebaut totiž svoji čokoládu neprodává přímo spotřebitelům, ale své produkty dodává globálním výrobcům čokolády. Ti teprve rozhodnou, zda se rubínová čokoláda opravdu ve světě prosadí.
První čokoládu vyráběli již původní obyvatelé střední Ameriky. Její chuť se samozřejmě nedá srovnat stím, co nám dnešní trh nabízí. Ve třicátých letech minulého století, jsme mohli poprvé ochutnat bílou čokoládu a dnes máme možnost zkusit červenou čokoládu, ve které dominují tóny chuti vyzrálého lesního ovoce.
Její chuť je nakyslá a zároveň sladká, lehká a intenzivní, plná různých chutí bobulovin i přesto, že při její výrobě nebylo použito žádné bobulové ovoce.
Čokoláda má i léčebné účinky, pokud jí jíme s rozumem:
– zmírňuje deprese
– posiluje imunitní systém
– zlepšuje krevní oběh a krevní tlak
– snižuje riziko rakoviny
– posiluje činnost srdce
– podporuje hojení ran
– je bohatým zdrojem antioxidantů
– zlepšuje mozkové funkce
Odborníci na čokoládu, jíž měli tu možnost vyzkoušet tuto novinku. Shodli se, že s takovou chutí se ještě nesetkali. Švýcarská firma si myslí, že na trhu se nový druh čokolády rychle uchytí a lidé si jí oblíbí. Budeme si muset počkat, zda opravdu rubínová čokoláda uspěje, nebo půjde o nepovedený marketingový trik.