Rychlá síť LTE v pražském metru není utopií

Pokrytí rychlou sítí LTE v pražském metru bylo snem nejen pražských zastupitelů, ale především všech cestujících, kteří se tudy denně přepravují do zaměstnání, za zábavou, do škol a univerzit, nebo jen sporadicky cestují po Praze. Pražské metro navíc v příštím roce slaví 45 let od zahájení provozu, a tak důvodem k pomyslné oslavě může být nejen bezproblémový chod po celou dobu jeho trvání, ale i připojení k Internetu a mobilním sítím.
bílý displej
Projekt pamatuje na pokrytí rychlou sítí v tunelech i ve stanicích a celkové náklady by měly dosahovat do výše přibližně 500 milionů korun. Stavební práce by měly trvat zhruba tři roky. Tak dlouhá doba je to z toho důvodu, že pracovníci se budou uvnitř tunelů a ve stanicích moci pohybovat výhradně v noci, a to jen o všedních dnech – tedy právě v době, kdy tu není žádný provoz. Délku stavebních činností nelze vymezit přesně ani proto, že nelze předem odhadnout, v jakém technickém stavu se nachází technické zázemí tunelů, a jaký rozsah prací to bude vyžadovat.
stanice metra

Prozatím je většina stanic pokryta jen signálem GSM

Mobilní operátoři již uzavřeli smlouvu s DPP (dopravním podnikem hl. města Prahy), a to na dvacet let. V první polovině smluvního období operátoři dopravnímu podniku uhradí zhruba 120 milionů Kč. V současné době je v Praze pokryta již většina stanic, některé z nich jsou zásobeny signálem z venkovního vysílače. Nové stanice na trase A (Motol – Bořislavka) jsou pokryté jak signálem GSM, tak i 3G a internetem LTE. V těchto místech už je signál dostupný i v tunelu. Ostatní stanice mají prozatím pokrytí pouze GSM signálem a přístup k Internetu tu bude dostupný postupně v rámci zmiňované plánované výstavby.
východ z metra
Prvními vlaštovkami LTE signálu budou v dalším kroku výstavby některé vybrané stanice na trase C,  tedy konkrétně Roztyly, Kačerov, Budějovická, Pankrác, Pražského povstání, Vyšehrad, I.P. Pavlova a Muzeum.